13 august 2014

"Å asfaltere Præstvegen hass Alf"

Brev til Anita Ihle Steen (ordfører i Ringsaker) i forbindelse med aksjon mot asfaltering av turvegen langs Jessnesstranda.

"Å asfaltere Præstvegen hass Alf". Jeg begynner sånn. Fordi mange opplever og vil oppleve asfaltering av Jessnesstranda (strandveien) slik. I sommer gikk jeg og ulven langs Præstvegen og nøt roen. Inni meg følte jeg en dyp takknemlighet fordi Jessnes også hadde sin egen "præstveg" i god behold. Med grus som knaser godt og sommerlig under føttene. En bølgende levende vei i synshorisonten.

For ro forplanter seg fra synet til "sjela" (eller hjernen som vi kaller det i dag). Fra føttene til hjernen. Det taktile sanseapparatet og leddsensorene sender signaler i hopetall i oppadgående retning om underlagets variasjoner. Spisse steiner. Myke steiner. Hump. Hull. Og fjærende organisk underlag. I motsetning til asfaltens evige monotoni.

Jeg synes de sa det så godt de to 10-årige jentene som var med å møte HA i dag: "I byen er det bare asfalt. Asfalt over alt. Vi tråkker og tråkker på asfalt. Da er det så godt å komme hit. Vi blir så glade av å kjenne grus under føttene. Det er så rolig her".

Som fysioterapeut kan jeg understøtte at "hjernen" både trenger og blir "glad" av grusens mange variasjoner og støtdempende underlag. Å gå på asfalt er ikke kun en belastning for samtlige ledd fra hæl til skallebasis, men også for hjernens underfundige velvære og funksjoner.

For flertallet av folket, folk langveisfra og like rundt svingen, fastboende og hytteeiere, betraktes Jessnesstranda i første rekke som et rekreasjonsområde. Et pustehull vekk fra byen. Det er menneskene som teller her. "Tenk vi kan gå på grusa veier helt fra Koigen til Fiskehytta!!!" har flere sagt. (Tenk om vi kunne gått helt til Brumunddal!). Ja, flere oppsittere ser veien som noe for de gående i fremste rekke og deretter for fremkomstmidler til eiendommene. Det er en idyll av opplevelser vi alle ønsker å dele med hverandre!

Ringsaker kommune burde ta seg rom og råd til å bevare denne kilometeren av ro, glede og følelsen av å være "på landet" nære byen. For den er unik! Besøkende utenfra ser med lengsel på grusveien vår og ønsker den hjem. Det er noe med å bevare fortiden som en del av fremtiden. For dette er i tillegg til sin fysiske funksjon et viktig kulturminne (Vegen vår er langt over hundre år. Med asfalt er den vekk)! Et visuelt bilde som er viktig for folkesjela og vår identitet. Se på bildene av Prøysen. Han går ikke akkurat og rusler med henda på ryggen langs asfalterte stier.

Asfalt betyr fart. Fart betyr økt sikkerhetsrisiko og stress. Det lar seg dårlig kombinere med barn, som yre løper rundt på tur, og hunder som snuser ivrig på utallige spor. Vi har allerede sett at ny asfalt øker farten. Da Jessnesveien-rundt fikk ny asfalt i fjor fikk biler, sykler og ikke minst rulleskiene et par gear ekstra. De har sin fartsetappe. La oss turgåere, barn og hunder få beholde vår "sakte"-fart-vei med naturlige fartshumper som ikke inviterer de aller råeste og hurtigste til lek.

Vedlikeholdet av grusveien kan løses ved å sette en bom midt i Jessnesstranda, som kan åpnes ved behov (her finnes det visst utallige funksjonelle løsninger). For de som rusler her mye ser at svært svært mye av biltrafikken om sommeren bryter gjennomkjøring forbudt skiltene. En skulle nesten tro skiltene var bestevennene til Skybert. En bom vil kunne løse mye av støvproblematikken og vedlikeholdsjobben. (og personlig lurer jeg på hvordan kommunen skal løse skøyteisen som garantert vil polere asfalten om høst/vinteren).

Hvis Ringsaker kommune er alvorlige i sitt ønske om å bevare Jessnes som en idyll ved Mjøsa tror jeg et helhetsbilde må til. Et slags oversiktkart over hva som gir alle Jessnes besøkende og beboere følelsen av å komme til en oase - et anderledesland.

Vern om Jessnes. Vern om folkehelse perspektivet og turgåerne. Om barna som nyter å møte "gamle dager". Om piggsvinene som beveger seg i sakte fart over vegen. La oss beholde "Vår Præstveg"!

Jessnesbeboer, Alf Prøysen entusiast og en flittig bruker og beundrer av grusveiene våre, Ann-Kristin Evensen.

(Teksten er oppdatert etter at brevet ble tilpasset og sendt inn som tekst til Hamar Arbeiderblad)

Naboer aksjonerer mot asfaltering av Jessnesstranda.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar